Джеф Безос направи успешно космическо пътешествие

21-07-2021

Най-богатият човек в света направи своето космическо пътешествие с ракетата „Ню Шепърд“. Той беше в компанията на брат си, 82 годишна бивша астронавтка и тинейджър. Полетът беше успешен и продължи 11 минути.

Милиардерът Джеф Безос излетя към космоса във вторник следобед в първия полет на ракетата за многократно използване “New Shepard“ на „Blue Origin“.

Основателят на „Амазон“ беше придружен от брат си Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса – 82-годишната жена астронавт Уоли Фънк, и най-младият – 18-годишният бъдещ студент по физика от Нидерландия Оливър Дамен. Освен възможността да се насладят на спиращи дъха гледки към Земята, групата космически туристи можаха да се измъкнат от местата си и изпитаха безтегловност за три-четири минути, след което капсулата се приземи успешно с парашути. Космическата разходка продължи само 11-минути. Те бяха посрещнати с аплодисменти и шампанско.

Ракетата беше напълно автоматизирана и за разлика от космическия самолет на Ричард Брансън „Юнити-22“ не се управлява от пилоти.

Пътуването беше 16-тото на „New Shepard“ и първото, което превозва пътници. Екипажът отлетя на повече от 20 км по-далеч от неотдавнашното успешно изстрелване на Сър Ричард Брансън миналата седмица.

Безос отговори на критиците, че полети като неговия са просто забавление за много богати, като го посъветваха да използва времето, парите и енергията си, за да решава по-важни проблеми за човечеството. По думите му целта на тази мисия е да се изчистят грешките и да се постигне съвършенство в космическите пътешествия. И чрез тях ще бъдат решавани проблемите на Земята, смята милиардерът.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net