Сайтове на рансъмуер-бандата REvil изчезнаха от интернет

14-07-2021

Нещо се случи с една от най-страшните рансъмуер банди в света. Уебсайтовете на групата REvil, обвинявана за атаки срещу стотици бизнеси по целия свят, паднаха офлайн.

Наблюдатели съобщиха, че уебсайтът за плащания и блогът на групата REvil внезапно са станали недостъпни във вторник. Причината за изчезването е неизвестна, но предизвика спекулации, че групата може да е била преднамерено атакувана от властите, коментира BBC.
Американският президент Джо Байдън заяви, че е повдигнал въпроса пред Владимир Путин по време на телефонно обаждане в петък, след като е обсъдил темата по време на среща на върха с руския президент в Женева миналия месец.

Според собствените думи на Байдън, президентът на САЩ „му е дал ясно да разбере… че очаква от тях да действат”, а също така е намекнал, че САЩ могат да предприемат директни „ответни действия” спрямо сървърите, използвани за проникване.

Времето на прекъсването във вторник предизвика спекулации, че или американски, или руски служители може да са предприели действия срещу REvil – макар че до момента официалните служители отказват коментар, а кибер-експерти казват, че внезапните изчезвания не са непременно необичайни.

REvil се счита за една от най-страшните рансъмуер банди в света. На нея се приписват нападенията над голямата месопреработвателна компания JBS в САЩ минналия месец, както и атаката спрямо ИТ фирмата Kaseya от последните дни.

 

Източник: Technews

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net