Tesla се отказа да продава автомобили срещу биткойни

13-05-2021

Tesla спря покупките на превозни средства с помощта на биткойни, поради опасения за вредата им върху климата – това заяви нейният изпълнителен директор Илон Мъск. Биткойнът моментално поевтиня с повече от 10% след анонса, акциите на Tesla също спаднаха.

Съобщението на Tesla през март, че ще приема криптовалута при плащанията за покупка на автомобил, беше посрещнато с възмущение от страна на някои природозащитници и инвеститори, отбелязва BBC.

През февруари производителят на електрически коли разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара. Но в четвъртък фирмата се отказа от предишните си коментари.

Tesla започна продажби на електромобили в биткойни

„Ние сме разтревожени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакциите, особено използването на въглища, които имат най-вредните емисии от всички горива”, написа Илон Мъск. „Криптовалутата е добра идея… но това не може да става на цената на големи разходи за околната среда”.

Той също така каза, че производителят на електрически автомобили няма да продаде нито един от своите биткойни. Вместо това възнамерява да ги използва за транзакции веднага щом добивът на криптовалути премине към използване на по-устойчива енергия.

Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Tesla да отговори на опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.

„Въпросите на околната среда и корпоративната социална отговорност сега са основна мотивация за много инвеститори. Tesla, като компания с фокус върху чистата енергия, може да иска да работи по-добре в областта на околната среда”, обясни Джулия Лий от Burman Invest.

„Но един циник би могъл да предположи, че това е просто поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той е правил неведнъж досега”, добави тя.

През април Tesla обяви, че печалбите ѝ за първите три месеца на годината възлизат на 438 млн. долара в сравнение с 16 млн. долара по същото време миналата година. Увеличението идва от продажбите на биткойн и екологични кредити.

Илон Мъск е един от най-известните привърженици на криптовалутите в света и често пише в профилите си по темата.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-12-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80811 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28157 BGN
  • chf 1 CHF = 2.06835 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net