НАСА възложи на Илон Мъск да приземи хора на Луната

17-04-2021

НАСА избра компанията SpaceX на Илон Мъск да разработи първия частен комерсиален апарат за спускане на двама американски астронавти на повърхността на Луната в рамките на програмата Артемида.

Поне един от астронавтите ще остане в историята като първата жена, кацнала на Луната. Друга цел на програмата Артемида е кацането на първия астронавт от не европейска човешка раса на лунната повърхност, отбелязва НАСА.

Мощната ракета Space Launch System ще изстреля четирима астронавти на борда на космическия кораб Орион при многодневното им пътуване в лунната орбита. Там двама членове от екипажа ще се прехвърлят в системата за кацане на SpaceX (HLS) за последния етап от пътуването си до лунната повърхност.

След около седмица проучвания на повърхността на Луната, астронавтите ще се качат на спускаемия апарат за краткото си пътуване обратно в орбита – на борда на Орион, откъдето ще върнат на Земята.

„Тази важна стъпка поставя човечеството на устойчив път към изследването на Луната и ни подтиква да мислим за бъдещи мисии по-нататък в Слънчевата система, включително Марс”, заяви Кати Лудерс, ръководител на програмата за пилотирани мисии на НАСА, във връзка с договора със SpaceX.

Общата сума на договора с фиксирана цена и етапи е 2,89 млрд. долара. Blue Origin на Джеф Безос, която си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и компанията Dynetics също участваха във финалния кръг на надпреварата.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-12-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80811 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28157 BGN
  • chf 1 CHF = 2.06835 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net