Най-бързият компютър в света заработи с пълната си мощност в Япония

09-03-2021

Церемонията във връзка с пускането на пълна мощност на най-бързия суперкомпютър в света 'Фугаку' се състоя в японския град Кобе, предаде информационната агенция Киодо.

Суперкомпютърът се помещава в изчислителния център на японския държавен Институт за естествени науки 'Рикен' в споменатия град. Първоначално беше предвидено 'Фугаку' да бъде вкаран в пълния си работен цикъл през месец април. Но беше решено процесът да бъде ускорен в спешен порядък заради необходимостта от провеждане на изследвания, свързани с разпространението на коронавируса.

Частично 'Фугаку' беше пуснат през април 2020 година. В юни той бе признат за най-бързия суперкомпютър в света от международния проект 'Топ-500', който определя най-мощните суперкомпютри на планетата. През ноември статусът на японската разработка беше отново потвърден. 'Фугаку' зае първо място и в други три категории. Той се оказа с най-добри показатели при използване в промишлеността, в сферата на изкуствения интелект и при анализа на големи числа.

'Фугаку' е конструиран от корпорацията 'Фуджицу' съвместно със специалисти от 'Рикен'. Той е способен да извърши над 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър 'Съмит', който заемаше първо място в световната класация, а сега зае втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.Обменни курсове на БНБ за днес 15-04-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.63476 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2502 BGN
  • chf 1 CHF = 1.77271 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net