Изкуствено слънце просъществува 20 секунди

30-12-2020

Корейски изследователи поставиха нов световен рекорд за продължителност на живота на „изкуствено слънце” – цели 20 секунди при температура на плазмата от 100 милиона градуса по Целзий.

Свръхпроводящото термоядрено устройство, известно още като „корейско изкуствено слънце”, е разработка на учени от изследователския център Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) към Корейския институт за термоядрена енергия (KFE).

Наскоро KSTAR обяви, че съвместно с Националния университет в Сеул (SNU) и Колумбийския университет в САЩ е успял да задържи високотемпературна плазма за 20 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий, което е едно от основните условия за ядрен синтез в експеримента „KSTAR Plasma Campaign 2020”.

Учените се опитват да възпроизведат термоядрения синтез, който се случва на Слънцето, като поставят водородни изотопи в устройството на KSTAR с цел създаване на плазмено състояние, при което йони и електрони се разделят, а йоните се загряват и поддържат при високи температури.

И други термоядрени реактори са управлявали за кратко плазмата при температури от 100 милиона градуса. Досега обаче никое от тях не успя да поддържа плазмата за 10 секунди или повече. Това е експлоатационната граница на нормалното проводящо устройство и е много трудно да се поддържа стабилно плазмено състояние в термоядрения апарат при толкова високи температури за дълго време.

В своя експеримент KSTAR подобрява режима Internal Transport Barrier (ITB) – един от следващите поколения режими на плазмата, разработен миналата година. Учените са успели да поддържат плазменото състояние за дълъг период от време, преодолявайки съществуващите граници.

Технологиите, необходими за продължително поддържане на плазмено състояние при температура от 100 милиона градуса, са ключът към реализиране на термоядрена енергия, коментира постижението Ши-У Юн, директор на изследователския център KSTAR. По неговите думи, успехът на KSTAR ще бъде повратна точка в технологичната надпревара за поддържане на високоефективна плазма, което е от критично значение за бъдещия комерсиален реактор за ядрен синтез.

Крайната цел на KSTAR е до 2025 година да успее да задържи плазменото състояние в продължение на 300 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий.Обменни курсове на БНБ за днес 16-01-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.61332 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.19761 BGN
  • chf 1 CHF = 1.816 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net