Софийският планетариум "Андромеда" трябва да е готов до май

29-12-2020

На 1 юли тази година започна работата по първия софийски планетариум 'Андромеда'. Автор на идеята и движеща сила на проекта е инженер физикът Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на Софийския университет 'Св. Климент Охридски', управител е на Експериментално конструкторско бюро 'Фотоника'. Той печели конкурса 'Предприемач в науката', организиран от Фондация 'Карол знание', а наградата му носи и първоначалния капитал.

Има известно забавяне в работата по планетариума заради проблеми с доставките, заради разпространението на коронавируса, но няма сериозни технически проблеми, увери Недислав Веселинов пред Радио София. Планетариумът ще е от съвременен тип, изгражда се по съвременна технология и с композитни материали. Разбира се ще бъде изцяло дигитализиран, а куполът му ще бъде с диаметър 5 метра. Ще работят две проекционни системи, като по този начин ще бъдат разширени възможностите и вероятно ще може да се реализира дори 3D проектиране. Проектирането на филма ще създава усещането за реално 'потъване' в космоса.
Предвижда се да бъдат организирани астрономически кръжоци, в които младите хора сами ще могат да създават свои филми в сферата на астрономията. Ще бъде извършвана професионална подготовка на бъдещите кадри в тази област.
Идеята за създаване на съвременен планетариум среща подкрепа от различни части инвеститори, а една от големите авиокомпании дори предоставя свой цех и част от оборудването в полза на проекта. Така се стига до четирикратно увеличение на бюджета на първоначалния проект, което ще позволи той да бъде подобрен допълнително.
Надеждата на автора на идеята и проекта е работата да завърши през пролетта на 2021 година и още през месец май планетариумът да отвори врати. Планирана е и система за очистване на въздуха с ултравиолетова светлина. Все пак до голяма степен събитието е обвързано със затихването на кризата с разпространението на коронавируса.
Недислав Веселинов отбеляза, че е проявен интерес за създаване на модерни планетариуми от четири града - Правец, Вършец, Елена и Плевен.Обменни курсове на БНБ за днес 21-01-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.61625 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.20841 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81465 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net