Китай тества самолетен двигател за двучасова обиколка на Земята

27-12-2020

Китай тества успешно прототип на реактивен двигател за хиперзвуков самолет, способен да обиколи Земята за два часа. Изпитанията са извършени в аеродинамичен тунел, съобщават китайски източници.

По време на тестовете реактивният двигател от тип „sodramjet” е работил при скорост на въздушния поток, която е 9 пъти по-голяма от тази на звука, а теоретичната граница на скоростта достига Мах 16 (или 16 пъти повече от скоростта на звука, съгласно определението за число на Мах).

Самолет с такъв двигател би могъл да стигне до всяка точка за Земята в рамките на 2 часа. Но китайците все още не са построили аеродинамичен тунел за тестване на двигателя до теоретичната скорост Max 16.

Постижението е дело на учени от Китайската академия на науките (CAS), които публикуваха резултатите от експеримента в Chinese Journal of Aeronautics. Водещият автор на изследването Джианг Зонглин казва, че разработката на неговия екип ще послужи като основа за създаване на ново поколение орбитални космически самолети и хиперзвукови самолети за многократна употреба.

Името на двигателя, sodramjet, произлиза от фразата „standing oblique detonation ramjet engine”, или „стоящ наклонен детонационен реактивен двигател”. Той работи с чист водород и е направен от специални сплави. Металите, използвани в сегашната ракетна и космическа индустрия, едва ли биха издържали на температурите, възникващи в новия реактивен двигател.
Тестваният прототип поразително се различава от известните до момента хиперзвукови реактивни двигатели. Той реализира идеята за запалване на горивото с ударна вълна, предложена от американски изследователи още през 60-те години. Но преди половин век науката за материалите не позволи създаване на дори експериментални образци на такива двигатели, поради невероятно високите им работни температури.

Експерти от индустрията, интервюирани от South China Morning Post, предполагат, че тестовете на китайския sodramjet са приключили „отдавна”. Обикновено в Поднебесната империя подобни проекти се забулени в строга тайна и не се знае нищо за развитието им. Публикуването на резултатите от експеримента може да означава, че програмата за разработване на хиперзвукови двигатели в Китай вече е напреднала значително.
Твърди се, че по време на тестовете в аеродинамичния тунел двигателят е работил стабилно при въздушен поток със скорост Мах 9 – това е приблизително равно на 11 хиляди километра в час. Китайските учени смятат, че sodramjet е способен да се ускори и работи ефективно при скорости до Мах 16 (около 19,5 хиляди километра в час), тоест самолет с такъв двигател ще прелети над целия екватор за малко повече от два часа.

За да провери подобно твърдение, Китай ще трябва да изгради по-мощен аеродинамичен тунел. Всъщност, колкото по-бързо лети такъв двигател, толкова по-ефективно работи. Но използваните сега материали за двигателя издържат само на краткосрочни експерименти. Все още е трудно да се предскаже как ще се държат те по време на полети с продължителност десетки минути.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net