Китай преобръща надпреварата за квантово надмощие

06-12-2020

Екип от китайски учени твърди, че е направил първата категорична демонстрация на „квантово превъзходство” – използвайки квантовата механика, за да извърши изчисления, които биха били непосилни за класическите компютри. Физици от цял свят посочиха, че твърдението за постигнатото квантово предимство е „убедително”. Според тях, това е нов крайъгълен камък в разработката на квантови компютри.

Учените са използвали лъчи лазерна светлина за извършване на изчисление, за което е математически доказано, че е практически невъзможно за нормални компютри. Екипът е постигнал в рамките на няколко минути ( 200 секунди) това, същата задача би отнела 2,5 милиарда години, за да се пресметне върху китайския суперкомпютър TaihuLight.

За разлика от първата демонстрация на Google за „квантово превъзходство”, извършена миналата година, китайската версия е практически непостижима за нито един класически компютър, отбелязва Nature в обширна публикация по темата.

„Ние показахме, че можем да използваме фотоните, основната светлинна единица, за да демонстрираме квантова изчислителна мощ, която е далеч отвъд класическия аналог”, казва Джиан-Уей Пан от Университета за наука и технологии в Хъфей, Китай. Той добавя, че изчислението, което учените са извършили, не е просто удобно средство за демонстриране на „квантовото превъзходство”, но има и потенциални практически приложения в теорията на графиката, квантовата химия и машинното самообучение.

„Това със сигурност е ключов експеримент, много важен етап”, коментира физикът Иън Уолмсли от Империал Колидж в Лондон.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net