Huawei заобикаля санкциите със завод за чипове в Шанхай

02-11-2020

Huawei планира да построи специален завод за чипове в Шанхай, Китай, за да преодолее ограниченията, наложени от правителството на САЩ, според публикация по актуалната тема във Файненшъл Таймс.

През май т.г. Huawei попадна в „черния списък” на САЩ, а в последните месеци американското правителство затегна санкциите, което направи почти невъзможно за компанията да произвежда и купува чипсети и други необходими компоненти.

Бъдещият завод в Шанхай ще обслужва само дейността на Huawei, свързан с телекомуникационната инфраструктура, но не и бизнесът със смартфони, отбелязва Gizmochina. Предприятието ще се управлява от Шанхайски център за научноизследователска и развойна дейност – Shanghai IC R&D Center, който ще се разглежда като експериментална компания, докато продуктите могат да се използват комерсиално.

Чиповете ще се произвеждат първоначално по 45-нанометров технологичен процес, а през следващата година и към края на 2021-ва компанията ще премине към 28-нм производство.

Предполага се, че Huawei ще произвежда чипове също за Smart TV и IoT устройства, като до 2022 г. ще усвои 20-нм процес и ще може да прави почти целия 5G мрежов хардуер.

Бизнесът със смартфони на Huawei също получи известно облекчение, тъй като все повече компании се сдобиха със специални лицензи от САЩ, които им позволяват да продължат да работят с китайския гигант, стига компонентите да не се използват за телекомуникационно 5G оборудване. Intel, AMD, Samsung Display и други производители вече имат такива лицензи.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net