Електронни кръвоносни съдове тествани успешно

03-10-2020

Ново изобретение на екип от учени може да помогне за по-бързо заздравяване на раните след операции. Гъвкави, биоразградими електронни кръвоносни съдове могат да имитират структурата на естествените.

Разработката, описана в научното списание Matter, е тествана успешно върху зайци, като в бъдеще се планира нейното използване за възстановяване на пациенти след операция.
Експерименти, проведени върху модел на изкуствена рана, показват подобрение в пролиферацията и миграцията на ендотелните клетки към мястото на зарастване при използване на електрическа стимулация на изкуствените кръвоносни съдове.

Учените от Института по биоинженерство в Лозана се надяват, че тяхното изобретение може да помогне на пациентите да се възстановят по-бързо след операция. Електронният кръвоносен съд е направен от биоразградим полимер и метал-полимерен проводник.

Предвижда се също комбиниране на електронните кръвоносни съдове с изкуствен интелект, който ще събира данни за скоростта на кръвния поток, кръвното налягане и нивата на кръвната глюкоза на пациентите.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-10-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.64965 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.15697 BGN
  • chf 1 CHF = 1.82532 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net