Вграждат частица от Айфеловата кула в медалите на Олимпиадата в Париж

09-02-2024

Спортистите, класиралите се на подиума на предстоящите Олимпийски игри в Париж ще занесат в родината си частица от Айфеловата кула, съобщиха организаторите по време на представяне дизайна на медалите за най-голямото спортно събитие.

Отличията са украсени с шестоъгълник, изкован от метал от символа на френската столица.

'Идеята беше Игрите да се свържат със символите на Франция', каза Тиери Ребул, творчески директор на Париж 2024.

'Абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула. Това е възможността за спортистите да вземат частица от Париж със себе си', добави той

Проектирани от бижутера Шоме, 18-грамовите шестоъгълни парчета, представляващи формата на Франция, са направени от желязо от извършени в миналото ремонти на Кулата, съхранявани от години в склад, чието местоположение е тайно.

Те са в центъра на златните, сребърните и бронзовите медали, обградени с жлебове, наподобяващи светлинни лъчи, избухващи навън - нарисувани от дизайн на тиара в архивите на Шоме. На гърба на отличията е изобразена гръцката богиня на победата Нике, която е на преден план, с Акропола от едната страна и с Айфеловата кула от другата.

Медалите за Параолимпийските игри са с изглед към Айфеловата кула отдолу и са подпечатани с Париж 2024 на брайлова азбука - почит към французина Луи Брайл, който я е създал.

5084-е отличия са изработени от френския монетен двор.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net