Серина Уилямс си поиска титла от "Уимбълдън" след наказанието на Халеп

13-09-2023

Серина Уилямс изпрати послание към тениса след наказанието на най-добрата румънска тенисистка Симона Халеп.
алеп няма да може да играе професионален тенис през следващите четири години, след като даде положителна проба за за веществото роксадустат по време на US Open 2022 и не успя да докаже случайното му наличие в кръвта.

Новината изглежда се хареса на Серина Уилямс, която в Туитър написа просто 'осем е по-добро число'.

Феновете на американката веднага разгадаха какво е искала да намекне, а именно че Халеп е играла допингирана срещу нея на финала на 'Уимбълдън' през 2019 година, който можеше да и донесе осми трофей в Лондон.

Тогава румънката разби своята съперничка с 6:2, 6:2 за по-малко от час, като това беше втори пореден загубен финал на свещената трева от американката след този от Анджелик Кербер година по-рано. Тогава резултатът бе подобен - 3:6, 3:6.
Серина завърши кариерата си с четири поредни загубени финала в Големия шлем, като другите два дойдоха на US Open срещу Наоми Осака и Бианка Андрееску, а в тях също не успя да спечели сет. Така се провали в амбицията си да изравни рекордните 24 титли на Маргарет Корт.

Преди да публикува поста, Уилямс хареса такъв на нейната сънародничка Никол Гибс, която пък написа: 'Разочароващо е да откриеш, че около половината герои на дните ти като играч са мамели. Това прави спорта глупав, а битката нечестна. Чудиш се колко други се промъкват безнаказано'.

Лишаването на Халеп от състезателни права за 4 години би могло на практика да прекрати кариерата ѝ. 

През октомври миналата година Международната агенция за тенис интегритет (ITIA) повдигна обвинение срещу Халеп, след като стана ясно, че по време на US Open тя е дала положителна проба за роксадустат. Това е вещество, което увеличава хемоглобина и броя на червените кръвни телца.

През май тази година срещу бившата N:1 бе повдигнато второ обвинение за нарушаване на антидопинговите правила, тъй като според ITIA съществуват нередности в нейния биологичен паспорт (ABP).

След като изслушването на Халеп пред независим трибунал бе отложено на няколко пъти, то най-после се състоя в края на юни. След него румънката и адвокатите ѝ бяха обнадеждени, като тя дори поднови тренировки и бе в първоначалния списък с участници за US Open.

След разглеждането на двете обвинения обаче на 12 септември трибуналът отсъди, че шампионката от Уимбълдън 2019 е нарушила международните антидопингови правила, като наложената санкция е лишаване от състезателни права за срок от 4 години.
 

„Трибуналът приема аргумента на Симона Халеп, че неволно е приела непозволен суплимент, но в същото време установи, че количеството вещество, прието от нея, няма как да е причина за толкова високата концентрация на роксадустат, открита в положителната проба“.

В хода на разследването са били анализирани всички 51 кръвни проби, дадени от Халеп за нейния биологичен паспорт. След обявяването на решението двукратната шампионка от Големия шлем заяви, че е „шокирана“ и „разочарована“, както и че отказва да приеме санкцията и ще обжалва.

„Давала съм 200 проби от кръв и урина за анализ за наличие на забранени субстанции. Всички те са отрицателни до 29 август 2022 г. Преди северноамериканското турне през 2022, следвайки препоръката на екипа и физиотерапевта ми, на които вярвам, приех моите диетични суплименти. В никой от тях нямаше забранени вещества. Сега обаче знаем – и трибуналът се съгласи с това – че един от тях е бил замърсен с роксадустат. След положителната проба се подлагах на нови тестове до началото на 2023, като всеки един от тях бе отрицателен“ – написа Халеп в Instagram.
 

„Въпреки всички доказателства, ITIA повдигна обвинение относно биологичния ми паспорт, едва след като разследващите случая експерти установиха самоличността ми, като двама от тримата внезапно промениха решението си в полза на ITIA. Впоследствие ITIA разчиташе единствено на показанията на въпросните експерти, анализирали кръвните ми параметри, които са непроменени от над 10 години насам. Те напълно игнорираха факта, че в нито една от пробите ми от кръв или урина не са били открити каквито и да е забранени вещества, като единственото изключение е пробата от 29 август 2022, в която е открит роксадустат и то в много малко количество. Предвид факта, че три дни по-рано дадох отрицателна проба, няма друг начин, освен да съм приела веществото напълно неволно“ – добави румънката.

В случай, че Халеп загуби обжалването пред Арбитражния съд, санкцията ѝ ще изтече на 6 октомври 2026 г.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net