Спряха тока на "Стад дьо Франс" и Олимпийското село в Париж

10-03-2023

Захранването на олимпийските обекти и олимпийското село в Париж бе спряно днес като част от стачката на работещите в енергийния сектор на Франция срещу планираната пенсионна реформа в страната. Без електричество и газ е останал и националният стадион 'Стад дьо Франс' в столицата, както и информационните центрове, които обслужват всичките тези съоръжения. Това обяви Себастиен Менесплие, генерален секретар на енергийния профсъюз.

Различните трудови браншове увеличават натиска върху френския президент Еманюел Макрон с искане той да е откаже от спорната си пенсионна реформа, като вече трети пореден ден стачни действия частично блокират транспорта и други обществени услуги в страната, съобщава Франс прес.

'След като сме изправени пред правителство, което отказва компромис, ние също отказваме компромис. Призовавам за отговорност от правителството и президента на републиката - оттеглете реформата и работниците в електрически и газовия сектор отново ще работят за обществените услуги и обществения интерес', заяви Менесплие.

В същото време спорната система за видео наблюдение на Олимпийските игри в Париж получи зелена светлина от правната комисия на френския парламент, въпреки сериозна опозиция от леви политици и неправителствени организации, занимаващи се с дигитални права. Опозиционерите твърдят, че системата нарушава стандартите за опазване на личното пространство. Все пак от правната комисия решиха да ограничат дейността на програмата до 24 декември 2024, вместо до юни 2025, какъвто бе предварителният план.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net