40 държави може да бойкотират олимпийските изгри в Париж 2024

03-02-2023

Задава ли се най-големият политически бойкот на Олимпийски игри от 40 години насам? Да, ако се вярва на Камил Бортничук, министър на спорта и туризма на Полша. 

Неговата страна твърдо обяви, че ще бойкотира игрите в Париж догодина, ако спортисти от Русия и Беларус бъдат допуснати да се състезават, а същата позиция заявиха в четвъртък вечерта Естония, Латвия и Литва. Тя идва след новините от централата на Международния олимпийски комитет, че се обмисля допускане на атлетите от тези две държави, но под неутрален флаг.

Организаторите на Париж 2024 приеха такъв вариант като, разбира се, всичко това все още е неофициално.

Украйна вече официално съобщи, че няма да прати нито един участник във Франция, ако руснаците и беларусите бъдат допуснати.

'Очакваме не по-малко от 40 държави да подкрепят пълен бойкот на игрите при такова развитие - каза Бортничук. - Вече сме наясно с позицията на Великобритания, САЩ, Австралия и Канада. Имаме и тези на страните от нашия регион - Естония, Латвия и Литва. Но сме говорили и с още представители на спортните власти в Европа, а и не само. Това ще е коалиция, при това доста широка. Всички ние намираме провеждането на Олимипиада, в която участват руските спортисти, за безсмислена и противоречаща на принципите на това събитие.'

Последният голям политически бойкот с подобна масовост е от Лос Анджелис 1984, когато 14 държави не отидоха в Щатите. Полша бе една от тях - тогава в един лагер и с България. Този протест дойде като отговор на бойкота на игрите от 1980 г. в Москва, когато пък 65 страни не участваха.

През годините след това политиката никога не си е тръгвала истински от спорта и олимпийската история, но за такъв масов бойкот като по времето на Желязната завеса, досега не бе ставало дума.

Ако се случи, то такъв мащабен политически акт ще дойде точно 4 десетилетия след онзи от Калифорния - през 2024-а.

Отговорът на МОК след изявлението от Полша не закъсня:

'Заплахите за бойкот на Олимпийските игри противоречат на основите на Олимпийското движение и неговите принципи - се казва в официално съобщение. - Това е нарушение на Олимпийската харта. Историята е показала, че такива бойкоти не постигат политическите си цели и единствените, които наистина страдат от тях, са спортистите.'

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 31-03-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79665 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2184 BGN
  • chf 1 CHF = 1.96309 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net