Тридневен траур в Бразилия след смъртта на Пеле

30-12-2022

Тридневен траур в Бразилия след смъртта на великия Пеле. Новоизбраният държавен глава Лула да Силва написа в Туитър, че никога не е имало 'Номер 10' като Пеле и му благодари за всичко. Целият спортен и политически свят се сбогува с Краля на футбола. Поклонението и погребението на Пеле ще се състоят на 2 и 3 януари.

Бразилската футболна легенда Пеле почина на 82 години. Тъжната вест съобщи една от дъщерите му в социалните мрежи. През последните седмици семейството на Пеле беше заедно с него в болница в Сао Пауло. Там той беше настанен в края на ноември заради оток и проблеми с белите дробове. Освен това лекарите на Пеле съобщиха, че ракът на дебелото черво, с който се бори повече от година, е в напреднала фаза.

Пеле, чието истинско име е Едсон до Насимйенто, неслучайно е наричан Кралят на футбола. Той е единственият играч, печелил Световната купа три пъти – през 1958, 1962 и 1970 година. Първия път, в който извоюва това постижение, е само на 17 години. Добрият дрибъл и несравнимата му ефективност пред вратата го превръщат в легенда.

Единствено аржентинците Диего Марадона и Лионел Меси са негова конкуренция за титлата на най-добър играч в историята на футбола.

Пеле е вкарал повече от 1000 гола по време на кариерата си, не само с националната фланелка, но и в Сантош – основния клуб, за който е играл. Освен това печели 6 пъти шампионата на Бразилия и по два пъти 'Копа Либертадорес' и Междуконтиненталната купа.

В края на 70-те години, преди да се пенсионира, играе за отбора 'Ню Йорк Космос'. След футболната кариера влиза в киното, става посланик на ООН и министър на спорта на Бразилия, преди здравето му да се влоши. 
Пеле е обявен за спортист на 20-и век от Международния олимпийски комитет и играч на века от ФИФА. С постиженията си Кралят на футбола е оставил незаличима следа на всяко поле, на което е играл. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net