Верстапен спечели Гран при на Япония и титлата във Формула 1

09-10-2022

Макс Верстапен с „Ред Бул“ спечели състезанието за голямата награда на Япония и си гарантира защитата на световнатата титла във Формула 1. Нидерландецът е недостижим на върха в генералното класиране. Това стана възможно след наказание на Шарл Льоклер, което прати Серхио Перес на второто място и осигури титлата на Верстапен.
Льоклер с Ферари пресече втори финалната линия, което математически означаваше, че Ферстапен все още не печели титлата, но Льоклер бе наказан с 5 секунди заради неправилна маневра в последната обиколка, което прати Перес на второто място и даде титлата на Верстапен.

Състезанието бе спряно с червен флаг още на третата обиколка поради проливен дъжд и лоша видимост.
Макс Верстапен потегли от първа позиция с минимален аванса пред съперника от Ферари Шарл Льоклер на мократа писта Сузука. Но условията не бяха добри и още в началото Карлос Сайнс от Ферари се завъртя и катастрофира заради мокрото трасе, а Алекс Албон от Уилямс също отпадна поради технически проблем.
В резултат на това състезанието беше спряно и всички се върнаха в бокса. 

След повече от два часа прекъсване надпреварата бе подновена зад колата за сигурност. Верстапен запази първата позиция, а след наказанието на Льоклер, нидерландецът ликува с титлата.

'Много съм щастлив, че състезанието се проведе. Беше трудно да караме в тези условия. В края ситуацията се подобри и важното е, че имаше състезание', каза Верстапен, който минути след изказването си на пистата разбра, че е световен шампион.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net