ФИФА изхвърли Русия от световното първенство

28-02-2022

Русия бе изхвърлена от Световното първенство в Катар поради инвазията в Украйна, съобщиха от Международната футболна централа (ФИФА).

“След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. Тези решения бяха предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси. 

Тук футболът е изцяло обединен и е в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората”, се казва в общото изявление на двете футболни централи.

По програма Русия трябваше да играе баражи с Полша, а след това с победителя от от мача между Швеция и Чехия.

Футболните федерации на Полша, Чехия и Швеция обявиха, че няма да играят срещу отбора на Русия без значение къде и под каква форма.

Женският отбор  на Русия пък се класира за европейското първенство в Англия, което ще се проведе през юли.

Съобщението засяга и руските клубове, участващи в европейските турнири.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net