Корин Сутер спечели алпийското спускане в Пекин

15-02-2022

Световната шампионка в спускането от Кортина д'Ампецо 2021 - Корин Сутер, спечели спускането в програмата по състезанията по ски алпийски дисциплини на зимната олимпиада в Пекин. Преди швейцарката три италианки - София Годжа, Надя Делаго и Елена Куртони бяха на първите три позиции и изглеждаха почти сигурни на подиума. Те обаче бяха шокирани от спускането на Сутер, която не направи нито една грешка и с време от 1:31.87 стигна до златото.

Среброто остана за Годжа, която бе на само 0.16 секунди от защитата на титлата си от Пьончан 2018. Звездата на италианските ски участва в Пекин само три седмици след тежкото си падане в Супер-Г в Кортина, в което контузи своето коляно. Нейното присъствие на Игрите в Пекин бе под въпрос до последния момент, но все пак тя се възстанови на време и малко не ѝ достигна за второ поредно злато.

Бронзът бе спечелен от Надя Делаго, която няма нито един подиум в кариерата си в Световната купа, но днес кара вдъхновено и завърши на 0.57 зад Сутер. В подножието на медалите остана за Кира Вайдле от Германия, която бе със само 0.14 по-бавна от Делаго. Петицата с пасив от точно секунда спрямо шампионката затвори Куртони, която се спусна първа по трасето в днешния ден.

С победата си Сутер затвърди швейцарската доминация в скоростните дисциплини на олимпадата в Пекин. Швейцарците спечелиха три от възможните четири златни медала в спусканията и супергигантските слаломи при мъжете и жените. Единствен австриецът Матиас Майер спечели мъжкото Супер-Г, докато Беат Фойц бе над всички в спускането при мъжете, а Лара Гут-Бехрами триумфира в женското Супер-Г. Днес Гут-Бехрами остана едва 16-а с пасив от 2.16 секунди спрямо Сутер.

Програмата на алпийските ски продължава утре с мъжкия слалом (4:15/7:45), в който участие ще вземат Алберт Попов и Камен Златков. Алберт, който в неделя завърши на 17-о място в гигантския слалом, ще гони подобряване на българския рекорд на олимпийски игри, който е двете шести места на Петър Попангелов от слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

За дамите утрешният ден предвижда тренировка в спускането преди алпийската комбинация в сряда. Тя ще включва един манш спускане (4:30) и един манш слалом (8:00). Фаворитка за златото в комбинацията е американката Микаела Шифрин, която днес завърши 18-а и остава с все още нулев актив от Игрите в китайската столица. Тя е световна шампионка в комбинацията за 2021 година.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net