Коронавирус и в националния отбор по биатлон

10-01-2021

Коронавирусът не подмина и българските национали по биатлон. След вчерашното добро представяне в преследванията за Световната купа в Оберхоф, днес от федерацията съощиха, че шестима от нашия лагер са с положителни проби за коронавирус.

Петима от тях са състезатели: всичките ни представителки при жените Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, наред с Благой Тодев и Димитър Герджиков при мъжете, както и васкмайстор Стефани Попова.

Всички български състезатели и треньори са тръгнали от подготвителния лагер в Поклюка (Словения) преди седмица с отрицателни проби. Веднага след пристигането си в Оберхоф (Германия) те са подложени на нови тестове, които също бяха отрицателни. И сега – 4 дни по-късно - шестима от нашите се оказват с COVID-19.

В момента българите са настанени в хотел заедно с още половин дузина отбори, които участват в двуседмичните стартове за Световната купа в германския зимен център. Националите са заедно с тимовете на Чехия, Русия, Естония, Молдова, Украйна, Беларус и други. Не е ясно колко от тях също ще се окажат с положителни проби.

Резултатите от тестовете изваждат българите от насрочените за днес две щафети – смесената, с участието на двама мъже и две жени, и единичната смесена с по един състезател и една състезателка.

Все още не е ясно какво ще е решението на местните власти и на Международния съюз по биатлон (IBU) за това колко време българите ще бъдат под карантина и кога отново ще могат да участват в състезания. Ако се наложи 14-дневна изолация, това няма да позволи на нашите да стартират както на следващия кръг за Световната купа, отново в Оберхоф, така и на последния етап за януари в Антхолц (Италия).

Здравните мерки и местните разпоредби във Финландия вече лишиха от участие Димитър Герджиков и Десислава Стоянова в част от стартовете за ценния трофей през декември и отлъчиха главния треньор Александър Касперович от националния отбор до края на този месец.
От българския лагер в Оберхоф съобщават, че в момента всички наши състезатели и треньори се чувстват добре и нямат никакви оплаквания.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net