МОК спря националния комитет на Беларус от участие в олимпийските игри

08-12-2020

Международният олимпийски комитет реши временно да отстрани ръководството на Националния олимпийски комитет на Беларус от участие в събития под егидата на МОК, включително Олимпийските игри. Това каза на пресконференция президентът на МОК Томас Бах.

НОК на Беларус се оглавява от президента на страната Александър Лукашенко. По-рано Бах заяви, че Международният олимпийски комитет ще продължи да разследва евентуална дискриминация срещу беларуските спортисти заради политически възгледи, което е нарушение на Олимпийската харта. Тогава той отбеляза, че НОК на Беларус може да бъде обект на санкции в случай на нарушения.

В края на октомври беше съобщено, че МОК е получил съобщения за евентуално нарушение на Олимпийската харта в Беларус.

'МОК стигна до заключението, че сегашното ръководство на НОК на Беларус не защитава спортистите от политическа дискриминация. Поради тази причина МОК е предприел следните временни мерки. Първо, да изключи настоящите членове на Изпълнителния комитет на НОК на Беларус от всички събития на МОК, включително Олимпийските игри. Това се отнася до Александър Лукашенко и Виктор Лукашенко, като първи вицепрезидент, който отговаря за ежедневното управление на НОК на Беларус. Второ, да спре финансирането на НОК на Беларус, с изключение на плащанията, които са свързани с подготовката за Олимпийските игри 2020 и 2022 г. Трето, МОК помоли всички международни федерации да гарантират, че беларуските спортисти ще бъдат допуснати до всички квалификационни състезания, независимо от техните политически възгледи. Четвърто, да преустановят всички преговори относно провеждането на бъдещи събития на МОК в Беларус. МОК ще продължи да наблюдава ситуацията', коментира Томас Бах.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net