Паметник на Васил Левски беше открит в Димитровград

19-02-2014

Премиерите на Сърбия и България – Ивица Дачич и Пламен Орешарски откриха паметник на Васил Левски Димитровград. Официалното събитие се състоя вчера на главния градски площад, предаде сръбското електронно „Фокус”, позовавайки се на местни медии.

В обръщението си пред стотици граждани, Дачич заяви, че е време за изграждане на добри и толерантни отношения, тъй като България и Сърбия на Балканите разчитат една на друга.

„Думата Балкани е съставена от две турски думи Бал и Кан, които в превод означават кръв и мед. Достатъчно имаше кръв на Балканите, време е за мед”, заявил Дачич.

„Не винаги в историята бяхме умни, но днес искам вашите и нашите деца да не воюват, а заедно да откриват заводи”, заяви още Дачич.

Той е изтъкнал, че правителството, заедно с Българския национален съвет, ще направи всичко възможно, за да реши бюрократичните проблеми, които имат българите в Сърбия, пише електронното издание e-novine.

По време на посещението си министър-председателят Пламен Орешарски се е срещнал с кмета на Димитровград, с учители и с ученици от българската паралелка в гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и с представители на Националния съвет на българите в Сърбия.

Преди официалната церемония Дачич и Орешарски са обсъдили на четири очи проблемите на българите на територията на Република Сърбия.

„Обсъдихме въпроси за българското национално малцинство. Много съм удовлетворен, че премиерът Дачич подчерта, че гледа на това малцинство като на мост между двете страни. Има редица проблеми, които имаме воля да решаваме. Немалка част от тях имат и технически характер”, отбеляза премиерът Орешарски.

От своя страна сръбският премиер заяви съпричастност: „Всички граждани на Сърбия, които не са сърби, имат абсолютно същите права и могат да ги упражняват с цел опазване на своята идентичност”, каза той на церемонията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net