Вицепрезидентът откри в САЩ две плочи за спасяването на българските евреи

04-03-2019

Две паметни плочи за спасяване на българските евреи бяха открити от вицепрезидента Илияна Йотова в Лос Анджелис, в музеите на Холокоста и на толерантността. На церемонията присъстваха оцелели от Холокоста и техни близки.

Паметна плоча в центъра на Лос Анджелис ще напомня приноса на българите, рискували живота си, за да спасят хиляди други човешки животи.

Историята на този музей започва през 1961 г., когато няколко човека от Холивудската гимназия разбират един за друг, че са сред оцелелите от Холокоста. И имат снимки и дрехи от концентрационните лагери.

Решават да създадат музей, който да разказва историите за смъртта и за оцеляването. 
Помогнали им хора от Кюстендил, които разбрали какво се случва с македонските евреи. Вицепрезидентът Илияна Йотова цитира данни от проучване, според което едва 50% от хората по света са чували за Холокоста. И призова да не се допуска злоупотреба с миналото и пренаписване на историята.

В детския мемориал в Музея на Холокоста, хората поставят в стената листчета с послания към загиналите деца. Вицепрезидентът също написа своето, към момиче от Париж.
Илияна Йотова: Бих искала моята България да спаси и теб.

Трети март отпразнуваха и в Лос Анджелис с тържество, организирано от българското училище 'Свети Свети Кирил и Методий'. На него присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещение в Съединените щати.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net