Мадрид обяви война на папагалите монах

08-10-2019

Градските власти в Мадрид решиха драстично да намалят популацията на дългоопашатите папагали монах, чиято експанзия застрашава екосистемите и здравето на жителите на столицата, предава Франс прес.

Кметството е разработило план, целящ да ограничи броя на тези пернати чрез лов и стерилизация на яйцата им в гнездата. По този начин самките ще продължат да ги мътят и няма да снасят нови.

Тези малки папагалчета със зелени пера и сива шийка от вида Myiopsitta monachus произхождат от умерените субтропични райони на Аржентина. Срещу тях в мадридското кметство били получени множество оплаквания. Тези птици отнемат храната на други видове и повреждат растенията, с които изграждат гнездата си. Свити високо в клоните на дърветата, гнездата могат да достигнат средно до 50 килограма, а понякога и до 200. А тези конструкции носят опасност за гражданите при падане.

Първоначално монашеските папагалчета бяха внасяни като домашни любимци. Но много от тях по различни причини напуснаха кафезите си и се размножиха лавинообразно в парковете на испанската столица. Техният брой нарасна с 32 процента от 2016 година насам и сега тези дългоопашати папагали са около 12 хиляди. Според испанските закони те са класифицирани като 'екзотичен инвазивен вид'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net