Единственото българско вечнозелено растение е на път да изчезне

08-04-2016

Чемширът, който е единственото българско вечнозелено растение, е на изчезване заради започналите през 2015 г. нападения над него от американска бяла пеперуда.

Това предупреждава агрономът Стоянка Еленска, която дълги години работи в областта на растителната защита и опазване на природното наследство у нас, цитирана от „Труд”.

„Гъсениците на американската бяла пеперуда изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите”, обяснява Еленска.

По думите й, още когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително собствениците на чемшир да се обърнат към специалисти от селкостопанските аптеки. Необходимо е да се напръска няколко пъти с препарат и да се проследи състоянието на растението до късното лято.

„Колкото по-рано се отреагира, толкова по-ограничени ще са пораженията от бялата американска пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови поражения по вечнозеленото растение. Ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките”, съветва Еленска.

Чемширът е изключително подходящ за гъста и вечнозелена жива преграда и класически храст за оформяне и от векове е украсявал българския двор. Особено е характерен за Пловдив, където се е засаждал предимно на входа на домовете.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net