И ний сме дали нещо на света...

04-11-2014

Нашата малка страна, със сериозни социални и демографски проблеми понастоящем, е дала велики умове на света. Особено горди сме с българските математици, информатици и инженери, които се класират на челни места в международните състезания. Както и с постиженията на хилядите сънародници в различни точки по света, които за съжаление остават анонимни в родината си.

Можем обаче да се похвалим и със сериозните български открития, които имат принос за развитието на съвременната цивилизация. Става дума за велики българи, работили в сферата на спорта, технологиите и медицина, които за своя труд са получили признание от цялото човечество.

Ще ви разкажем за българи, чиито имена са рядко споменавани, но ще предизвикат гордост у всели, който научи за постиженията им. Във фокуса са техните открития - различни от прототипа на съвременния компютър, патента на киселото мляко и измислянето на кирилицата.

Медицина:

10. Противозачатъчното хапче

Карл Джераси, евреин с български произход, е промени живота и на мъжете и на жените. През 1951 химикът, заедно с мексиканците Луис Е. Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, разработват първото противозачатъчно хапче.

Джераси открива progestin norethindrone, който - за разлика от progesterone, действа дори при приемане през устата и е много по-силен от естествено съществуващия хормон.

Той отбелязва, че не е имал предвид контрол върху раждаемостта, когато започнал да работи с прогестерон – „дори в най-безумните ни мечти… не сме си (го) представяли”, макар да го наричат бащата на хапчето АнтиБебе.

11. Шестият сърдечен тон е първото откритие в българската медицина. В основата му стои педиатърът проф. д-р Иван Митев.

През 1972 г., докато преслушва сърцето на пациент, долавя допълнителен тон. Несигурен в своето откритие, продължава преглеждането на други пациенти, като се опитва да долови наличието на този допълнителен тон. Същата тази 1974 г. Иван Митев дава гласност на своето откритие в бр. 4 на списание „Педиатрия“. Откритието му е признато през 1980 г. В негова чест е издадена единствената по рода си марка в света, свързана с кардиологията, наречена „VI тон“.

12. Лекарство от Кокиче или Нивалин е медикамент, който помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип.

Нивалинът е препарат, който има голям терапевтичен диапазон, извлича се от блатното кокиче. Той е създаден през 1956 от проф. д-р Димитър Пасков.

Заради откритието си д-р Димитър Пасков е удостоен с Международната награда за наука „Еньо“ през 1961 година. Умира на 24 април 1986 година.

Спорт:

13. Световен рекорд в Художествената Гимнастика имат Мария Гигова и Мария Петрова. Двете българки са присъстват в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки по художествена гимнастика.

14. 209 см - рекорд, който поставя Стефка Костадинова, в дисциплината скок на височина.

Постижението на българската лекоатлетка не е подобрено от 1987 или вече 21 години.

На 30 август 1987 българката поставя световен рекорд при скока на височина - 209 см. През 1988 печели сребърен медал от игрите в Сеул. През 1996 става олимпийски шампион в Атланта. Днес Стефка Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net