Намериха парче от космическата совалка "Чалънджър" на дъното на Атлантическия океан

11-11-2022

Парче от космическата совалка „Чалънджър“ беше намерено на дъното на Атлантическия океан, съобщиха световните агенции. При гмуркане на водолази в опит за търсене на останки от самолет, изчезнал над Бермудския триъгълник, бяха открити парчета от взривилия се през 1986 г. апарат. 

„Чалънджър“ експлоадира секунди след изстрелването си във Флорида, причинявайки смъртта на всичките седем души от екипажа. 

Намереният сегмент от совалката е запазен изключително добре на дъното на Атлантическия океан. Находката е открита през пролетта на т.г., но сега бе съобщено за нея. Това е едно от най-големите парчета, открити досега, обявиха от НАСА. Трагедията с „Чалънджър“ остава в историята на космическите изследвания.

На снимките от откриването на сегмента от совалката от пролетта се виждат двама водолази, заобиколени от риби. Гмуркачите изравят от пясъка емблематичните защитни термични плоскости на „Чалънджър“. Малките черни елементи са покривали цялата външна повърхност на совалката, позволявайки й да издържи на екстремната топлина по време на връщането в атмосферата. 

Един от водолазите – Майк Барнет, разказа пред АФП, че е изпитал невероятно силни емоции, осъзнавайки до какво се е докоснал. Свикнал съм да се гмуркам край останки от кораби, някои от тях на стотици години, но останки от космически кораб е нещо различно, казва морският биолог. „Бързо осъзнах, че това е нещо, на което съм бил свидетел. Когато се случи инцидентът с „Чалънджър“, бях пред телевизора и гледах директното излъчване.“      

След гмуркането Барнет показва снимките на свой приятел астронавт, който потвърждава откритието. Няколко месеца по-късно НАСА също потвърждава, че откритият сегмент е от совалката „Чалънджър“. „Всички бяха смаяни от размерите на парчето“, казва той. 

Сегментът е с размери около 4,5 на 4, 5 м. Парчето е било зарито под пясъка и големината му е установена след гмуркането на Барнет. „Сигурно е, това е едно от най-големите парчета, намирано някога“, каза пред АФП Майк Чанили, който работи за НАСА повече от 25 години. Конструираните совалки са общо шест, една от тях никога не е била изстрелвана.

„Няма никакво съмнение, че това е парче от „Чалънджър“, каза Чанили. Трудно е да се определи от коя част на совалката са откритите покривни панели. Според него анализът на парчето няма да донесе никаква нова информация за инцидента. Причините за трагедията вече са установени. Свързващите уплътнения са замръзнали в нощта преди изстрелването. 

Изследването на парчето ще даде информация за износването на материалите. 

Този спомен от „Чалънджър“ ще спомогне да си припомним уроците от тази космическа мисия, казва Майк Чанили. След инцидента от 1986 г. са предприети търсения на парчета от совалката. Десет години по-късно две части са намерени върху плаж, изхвърлени от буря. Настоящото парче е първото, открито след много години пауза.

Част от „Чалънджър“ е изложена за посетители в мемориала на космическия център „Кенеди“ във Флорида. Другите са запазени в близост до центъра. 

Същинската цел на водолазите е била търсене на останки от самолет, изчезнал над Бермудския триъгълник по време на Втората световна война. Първият епизод от заснетото търсене ще бъде излъчен от „Хистъри ченъл“ на 22 ноември. 

Мястото за търсене е избрано след информация, подадена от рибари.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net