Проучване: Новините депресират все повече хора в света

15-06-2022

Депресиращото състояние на света кара хората да избягват новините, съобщи институтът на Ройтерс, базирайки се на собствено проучване.

Проучване на британската изследователска група установи, че комбинираното въздействие на пандемията COVID-19, войната между Русия и Украйна и кризата с разходите за живот са довели до намаляване на интереса към новините. 
В 46 изследвани държави сред 93 000 участници се установява, че делът на тези, които са заявили, че активно избягват новините, се е увеличил от 29% на 38% от 2017 г. насам.

В някои страни броят им се е удвоил, включително в Бразилия (54%) и Великобритания (46%).

Особено младите хора смятат, че новините са потискащи, но основната причина за избягването им е тяхната повторяемост, особено по отношение на COVID-19 и политиката.

Други споделят, че новините водят до спорове, които предпочитат да избягват, или до чувство на безсилие, а много млади хора казват, че им е трудно да ги разберат. Водещият автор Ник Нюман заяви, че резултатите са 'особено предизвикателство за новинарската индустрия'.

'Темите, които журналистите смятат за най-важни, като политически кризи, международни конфликти и глобални пандемии, изглежда са точно тези, които отблъскват все повече хора', каза той.

По-голямата част от проучването е завършена преди началото на войната в Украйна през февруари, но последвалите проучвания в пет държави установяват, че тези проблеми само са се задълбочили след това.

В доклада се посочва, че доверието в медиите е спаднало в половината от изследваните държави и е нараснало само в седем, което е преобърнало постигнатите резултати по време на пандемията.

Проблемът се задълбочава от това, че младите хора все повече се откъсват от традиционните медии, като 15 процента от хората на възраст между 18 и 24 години заявяват, че използват TikTok като основен източник на новини. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net