Канадците ще наказват за престъпления, извършени на Луната

29-04-2022

Канадското правителство е представило на парламента за одобрение изменения в наказателния кодекс, с които да се наказват престъпления, извършени на Луната, съобщи телевизионният канал CBC.

Националният наказателен кодекс вече предвижда отговорност на канадските астронавти за престъпления, извършени по време на космически полет на МКС. Всяко незаконно действие, извършено там, се счита за извършено в Канада.

Измененията са резултат от присъединяването на Канада към проекта Lunar Gateway, чиито членове планират пътувания до Луната.

Новият вариант на канадския наказателен кодекс ще отчита престъпленията, извършени на станцията Lunar Gateway - която се планира да бъде построена в лунна орбита, по време на транспортирането до нея или на повърхността на самата Луна.

През 2020 г. САЩ планираха да построят станцията Gateway в лунна орбита и поканиха партньори от Международната космическа станция да участват в проекта. През декември същата година Канадската космическа агенция (CSA) и НАСА подписаха споразумение, потвърждаващо участието на Канада в проекта Lunar Gateway. 

През 2023 г. се очаква ракетата носител Falcon Heavy да изведе първите два модула на станцията - енергийния задвижващ модул PPE и жилищния и товарния модул HALO - до Луната.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-03-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.84113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.23554 BGN
  • chf 1 CHF = 1.984 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net