Обсерваторията във Варна обявява ден на отворените врати за празника на града

14-08-2020

Народната астрономическа обсерватория и планетариум 'Николай Коперник' във Варна обявява Ден на отворените врати за празника на града утре (събота), съобщават от институцията на официалния си сайт.

В програмата са включени три демонстрации на звездното небе в залата на планетариума. На посетителите ще се покажат 30-минутни демонстрации на летните съзвездия, легендите за митичните герои, които тези съзвездия изобразяват, видимите движения на небесните светила и ориентирането по звездното небе. От обсерваторията напомнят, че заради противоепидемиологичните мерки, за всяко от представленията в залата на планетариума ще се допускат не повече от 40 души, като задължително трябва да спазва дистанция от 1.5 метра.

По-късно през деня е иницативата 'Станете астрономи любители'. Ученици от НАОП, обучаващи се в курсовете по астрономия, ще покажат как се работи с подвижна звездна карта и как се насочва и фокусира телескоп. За желаещите ще има и астрономически кръстословици с награди.

Гостите ще имат възможността да се срещнат и да разговарят с медалисти от Националната и Международната олимпиада по астрономия, с ученици, занимаващи се с наблюдения на метеори, променливи звезди, астрофотография.

От обсерваторията са предвидили в Деня на отворени врати и наблюдения с телескоп на слънцето, Юпитер с Галилеевите спътници, Сатурн с неговите пръстени и др., но при условия, че времето е ясно. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net