На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, правителството и синдикатите сключиха важни споразумения.

17-06-2020

На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, правителството и синдикатите сключиха важни споразумения.

Резултатите от разговорите бяха представени на пресконференция от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на АИКБ Васил Велев, вицепремиерът Марияна Николова, министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Емил Караниколов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Изработени са решения по пакет от антикризисни мерки, каза вицепремиерът Марияна Николова.

Като 'историческо' Домусчиев определи тристранното споразумение. 'Стигнахме до извода, че трябва да бъдем модерни работодатели и синдикати, да има един добър социален диалог, разбрахме се да заровим томахавките. Успяхме да постигнем консенсус по много теми, направихме компромиси за много неща - нещо, което мисля, че не е правено в България', заяви Домусчиев. 

Той обясни, че всички мерки, за които са се разбрали участниците в тристранното социално партньорство, ще бъдат изпълнявани през следващите 6-8 месеца. Те ще се реализират като законодателни промени, както и като реформи.

'Тук са приоритетите за абсолютно всичко, което трябва да се случи в рамките на следващите 6 месеца, за да създадем добра среда за правене на бизнес. Това тристранно споразумение има сериозно значение за преодоляване на кризата, която породи коронавирусът', напомни още председателят на КРИБ.

Петкова благодари на социалните партньори за конструктивния диалог и допълни, че от това как ще се развива енергетиката, зависи доколко конкурентоспособен ще бъде българският бизнес.

Енергийният министър каза още, че партньорите са се договорили за разработването на Маришкия басейн, тъй като функционирането му е важно не само за енергийната, а и за националната ни сигурност.

'Другата важна тема беше пълната либерализация на пазара на електроенергия. България е една от последните държави членки на ЕС, която не е направила това напълно. Сега се договорихме това да стане факт и да се извърши на няколко фази – първо на пазара на едро, а след това - и на пазара на дребно”, обясни Петкова.

Тя каза още, че т.нар. 'зелена сделка” също е тема, по която кабинетът ще работи със социалните си партньори. Предвижда се Европейската комисия да насочи сериозен финансов ресурс към страните членки с оглед изпълнението на сделката.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net