Гърция въвежда ваучери вместо възстановяване на пари за провалени почивки

19-04-2020

На фона на колапса на пътуванията заради разпространението на коронавируса по света Гърция въведе антикризисна мярка за туризма, даваща възможност на фирмите в сектора да издават ваучер за друго пътуване вместо възстановяване на средства за провалени почивки за срок от 18 месеца. За разлика от други европейски държави, които предприеха подобни стъпки само за туроператорите, Атина реши да приложи опцията още за хотели, авиокомпании и фериботни линии.

Новото решение ще засегне вероятно и хиляди резервации на български туристи, доколкото според данните на Националния статистически институт Гърция е най-посещаваната дестинация в чужбина.

На този етап няма конкретни данни колко българи ще бъдат засегнати от новите правила в Гърция, но през последните години тази дестинация е най-популярната за пътуване на български туристи в чужбина. По данни на Националния статистически институт през 2019 г. българите са осъществили 1.46 млн. пътувания до Гърция, като най-много те са през месеците юли, август и септември.

През последните седмици редица европейски държави, включително Франция, Белгия и Италия, въведоха ваучерната система в опит да защитят ликвидността на туроператорите. Според прогнози на Световната организация по туризма към ООН пандемията от коронавируса и ограничителните мерки в редица държави ще нанесат финансов удар от между 300 и 450 млрд. долара на глобалния туризъм. Така ще се изтрие ръст, трупан в последните между 5 и 7 години, връщайки на практика сектора на нивото на плахо възстановяване от световната финансова криза през 2009 г.Обменни курсове на БНБ за днес 28-01-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.61452 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2126 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81785 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net