Петролът поскъпва с близо 5% поради очаквания за намаляване на добивите от "ОПЕК +"

02-03-2020

Петролните фючърси поскъпват с близо 5% по време на търговията в понеделник с оглед на очаквания, че ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, ще се споразумеят през тази седмица за допълнително съкращаване на добивите на черното злато.

По-рано днес стана ясно, че Саудитска Арабия ще предложи на предстоящата среща във формата 'ОПЕК +' допълнително съкращаване на производството с 600 хил. барела на ден към вече съществуващото намаление за общо 1,7 млн. барела, предаде 'Уолстрийт джърнъл'. Това ще доведе до съвместно ограничаване на добивите в размер на 2,3 млн. барела дневно.
Според предложението, Саудитска Арабия ще намали собственото си производство с 400 хил. барела на ден, докато останалите петролни производителки - с общо 200 хил. барела. Освен това 'Уолстрийт джърнъл' съобщава, че първоначално Риад е имал желание за намаляване на добивите в рамките на 'ОПЕК +' с 1 млн. барела на ден, но Русия все още не е била готова да се съгласи на такива големи съкращения.

Междувременно вицепрезидентът на руския производител на петрол 'Лукойл' Леонид Федун заяви в понеделник, че очаква Русия да намали добива си с около 200 до 300 хил. барела на ден, а в рамите на целия формат 'ОПЕК +' - с около 1 млн. барела на ден.

Той също така заяви, че очаква цената на суровия петрол тип Брент да поскъпне обратно над 60 долара за барел към средата на март.

'ОПЕК +' ще проведе техническа среща във вторник, докато официалното редовно заседание на групата трябва да започне в четвъртък и няма да бъде отменено заради коронавируса.
Тези информации, както и днешното силно представяне на фондовите борси на Уолстрийт, допринасят за ръст на фючърсите на петрола Брент с доставка през май с 4,9% обратно над 52 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април нарастват с 4,87% към 47 долара за барел.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net