Повдигнаха обвинения срещу китайската компания Хуауей

29-01-2019

Американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу китайската компания 'Хуауей' и финансовия ѝ директор Мън Ванчжоу.
Банкова измама, възпрепятстване на правосъдието и кражба на технологии са част от обвиненията срещу вторият в света производител на смартфони в света. И 'Хуауей', и Мън Ванчжоу отричат да са извършили нещо нередно. Случаят допълнително обтегна отношенията между Пекин и Вашингтон, и застрашава усилията за глобална експанзия за най-големия производител на телекомуникационна техника. Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада през декември миналата година, по искане на САЩ. Обвиненията срещу нея са, че е нарушила икономическите санкции срещу Иран. 
Главният финансов директор на 'Хуауей' Мън Ванчжоу беше освободена под гаранция от канадски съд. Тя беше арестувана на 1 декември във Ванкувър по искане на Съединените щати.
Съдът я пусна срещу гаранция от 7 и половина милиона щатски долара, докато се разглежда американското искане за екстрадицията ѝ. Вашингтон я обвинява в подвеждане на международни банки относно транзакции, свързани с Иран, с които е изложила финансовите институции на риск от нарушаване на американските санкции срещу Техеран. Китай заплаши Канада с тежки последици, ако не я освободи незабавно.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82481 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28811 BGN
  • chf 1 CHF = 1.9984 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net