Срив на акциите на Deutsche Bank

25-03-2023

Deutsche Bank е в центъра на поредно разпродаване на финансови акции в последната търговия за седмицата. Акциите на германката банка поевтиняха с 14%, повличайки със себе си стойността на книжата и на други кредитни институции.
Пазарите още са притеснени заради краха на банкови институции в Съединените щати и спешното спасяване на швейцарската Credit Suisse през уикенда.

Обезценяването на банковите акции и масовото им разпродаване провокираха нова серия от успокоителни послания от страна на водещи фигури в света на финансите.

'Банките в еврозоната вече са в по-добра позиция', заяви председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, Паскал Донахю. 'Имаме резервите и устойчивостта, за да гарантираме стабилността на нашата банкова система към момента', каза той, след което отхвърли като неоснователни опасенията относно последиците от колапса на швейцарска банка Credit Suisse.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че няма причина за притеснение относно състоянието на Deutsche Bank.
'Тя е модернизирала и организирала начина си на работа. Тя е много печеливша банка. Няма причина за безпокойство', заяви Шолц след срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

Френският президент Еманюел Макрон също определи европейските банки като 'стабилни', а гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че системата е 'стабилна и устойчива' и се характеризира със 'солиден капитал и солидни ликвидни позиции'.

Междувременно Уолстрийт отвори със загуби, а водещите европейски индекси се движат на червена територия заради притесненията в банковия сектор.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net