UBS е в напреднал етап на преговори за придобиване на Credit Suisse

19-03-2023

Най-голямата банка в Швейцария Ю Би Ес (UBS) е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента ѝ Креди сюис (Credit Suisse), за да избегне той крах, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според 'Файненшъл таймс' Ю Би Ес е под натиск на швейцарските власти да купи Креди сюис.
Правителството на Швейцария се е събрало вчера следобед, за да обсъжда ситуацията с Креди сюис, пък съобщава националната агенция Кистоун-А Те Ес. Според вестник 'Ен Зет Зет' седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с Креди сюис в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с Креди сюис възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната. В противен случая може да се повтори мрачната ситуация от 15 март, когато при затваряне на борсите Креди сюис струваше едва 7 милиарда швейцарски франка, което е много жалка стойност за банка, която заедно с Ю Би Ес е сред 30-те банки смятани за прекалено важни в света, за да бъдат оставени да фалират.

Според 'Файненшъл таймс', който се позовава на два анонимни източника, клиентите на Креди сюис са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които сега поражда банката.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 13-06-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81364 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31547 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02299 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net