ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ВЕК: Русия не плати задължение по държавния си дълг

27-06-2022

Русия е изправена пред дефолт или неизпълнение на задължение по държавния си дълг за първи път от Болшевишката революция отпреди век. 

Гратисният период за изплащане на лихвите на Русия в размер на около 100 млн. долара, дължими към 27 май, изтече тази нощ - срок, който официално се счита за случай на неизпълнение, съобщи Bloomberg. 

Агенцията отбелязва, че дефолтът е 'кулминацията на все по-суровите западни санкции, които отрязват пътищата за плащане към чуждестранните кредитори' и се случва за първи път от 1918 г. насам.

Според оценката на агенцията 'това е мрачен знак за бързото превръщане на страната в икономически, финансов и политически парий', тъй като валутните резерви на централната банка са замразени, а големите банки са откъснати от световната финансова система.

Блумбърг обаче подчертава, че сегашният дефолт е предимно символичен и не означава много за руснаците. Според агенцията руският министър на финансите е нарекъл фарс използването на термина 'дефолт' в този случай.

Русия твърди, че разполага със средства за покриване на всички сметки. Миналата седмица тя обяви, че ще премине към обслужване на непогасения си държавен дълг (в размер на 40 млрд. долара) в рубли, тъй като сегашната ситуация с чуждестранната валута е изкуствено създадена от Запада.

Руското министерство на финансите заяви, че задълженията му са изпълнени изцяло, тъй като агентът по плащанията по еврооблигациите е получил 12,51 млрд. рубли. Министерството на финансите преминава към нова процедура за плащания по еврооблигации, въведена с указ на руския президент от 22 юни. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net