"Бритиш петролиум" продава дела си от 19,75% в "Роснефт" заради войната в Украйна

28-02-2022

'Бритиш петролиум' (BP) заяви в неделя, че ще продаде своя дял от 19,65% в руския петролен гигант 'Роснефт' заради инвазията на Русия в Украйна и на фона на нарастващ натиск за подобна стъпка от страна на британското правителство, предаде Ройтерс.

Решението за отказ на британския холдинг от участие в 'Роснефт' ще доведе до разходи в размер до 25 милиарда долара в края на първото тримесечие, се посочва в изявлението на BP. 'Бритиш петролиум' придоби акционерното си участие в Роснефт през 2013 г. като част от продажбата на дял за 12,5 милиарда долара в TNK-BP (бивша голяма вертикално интегрирана руска петролна компания със седалище в Москва).

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни и неговият предшественик Боб Дъдли ще се оттеглят от борда на 'Роснефт'.

'Като толкова много хора, аз бях дълбоко шокиран и натъжен от ситуацията, която се разгръща в Украйна и сърцето ми е за всички засегнати. Това ни накара да преосмислим фундаментално позицията на 'Бритиш Петролиум с Роснефт. Убеден съм, че решенията, които взехме като борд не само е правилното нещо, но е и в дългосрочен интерес на BP', посочи Луни.

Хелге Лунд, председател на 'Бритиш Петролиум', описа инвазията на Русия в Украйна като 'акт на агресия, който има трагични последици в целия регион“.

Той каза, че компанията BP е работила в Русия повече от 30 години, 'работейки с брилянтни руски колеги'.

'Въпреки това, тази военна акция представлява фундаментална промяна“, продължи той. Лунд каза, че бордът е стигнал до заключението, че участието на компанията в Роснефт, държавно предприятие, 'просто не може да продължи'.

Лунд съшо така отбеляза, че холдингът 'Роснефт вече не е в съответствие с бизнеса и стратегията на BP'. Според него излизането на BP от Роснефт е 'в най-добър дългосрочен интерес на всички наши акционери'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net