Bosch с важна придобивка за автоматизирано шофиране

26-02-2022

Бош придоби компанията Atlatec GmbH, за да разшири експертизата си в автоматизираното шофиране и да укрепи позициите си на пазара. Базирана в Карлсруе, Германия, Atlatec ще стане част от подразделението Интердисциплинарни компютърни решения на Бош.

Atlatec е един от най-иновативните световни доставчици на дигитални карти с висока резолюция за подпомагане на водача и автоматизирано шофиране. За компанията, която се отдели от Технологичния институт в Карлсруе през 2014 г., работят около 25 души в Германия, Япония и САЩ.

Двете компании вече са подписали договора за придобиването, което подлежи на одобрение от антитръстовите органи. Стойността на сделката не се съобщава.
Дигиталните карти с висока резолюция играят съществена роля за осигуряване на безопасни и комфортни автоматизирани функции за шофиране. Atlatec предлага всички необходими компоненти за картографиране: портфолиото включва не само запис и обработка на данни, но и създаване на самите карти, както и съответния контрол на качеството.

Наред с бордовите сензори, включващи радарна, видео и ултразвукова технология, и дигиталните карти са незаменим сензор за автоматизираното шофиране. Те съдържат информация за обкръжението на автомобила и пътната обстановка, която далеч надхвърля обхвата на засичане на бордовите сензори. За създаване на карти Atlatec разработи мащабируемо решение със собствена сензорна кутия и свързан софтуер.

Събраните необработени данни се анализират с помощта на изкуствен интелект (AI) и се обогатяват с важна информация за пътните знаци и остротата на завоите, както и със структурни характеристики като трамвайните релси. Тъй като алгоритмите на AI се обучават непрекъснато, процентът на характеристиките на пътя и околната среда, открити от AI, нараства непрекъснато. Въз основа на информация от картата, автономният автомобил може, например, да регулира навреме скоростта си преди остър завой.

За Бош автоматизираното шофиране е стратегическа бизнес сфера. Със системите за подпомагане на водача и съответната сензорика, компанията положи основите за всички нива на автоматизация.

Бош прилага двустранен подход. От една страна, с цел да направи шофирането по-безопасно и по-спокойно, компанията разработва решения за личните автомобили с фокус върху подпомагането на водача и върху частично и условно автоматизираните системи (от 1 до 3 ниво на SAE). От друга страна, развойният екип на Бош създава и решения за по-високите нива на автоматизация, с фокус върху фирмените автопаркове и новите оперативни модели.
По-специално в логистичния сектор, компанията вижда атрактивни приложения и огромен бизнес потенциал за автоматизираните системи за шофиране от ниво 4 на SAE. Освен това, Бош вече подготви за серийно производство автоматизираното паркиране с камериер – първата автономна функция за шофиране, която изобщо не се нуждае от водач.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net