САЩ замразиха милиарди долари на афганистанската централна банка

19-08-2021

Съединените щати замразиха милиарди долари на афганистанската централна банка, които са под тяхна юрисдикция, съобщи в. 'Вашингтон пост', цитиран от ДПА. 

Агенцията определя този ход като опит талибаните, които в неделя установиха контрол над Афганистан, да не получат достъп до тези средства.

Вчера управителят на афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който избяга от страната, след като ислямисткото движение взе властта, написа в Туитър, че тя разполага с около 9 милиарда долара валутни резерви. 7 милиарда от тях са държани в Управлението за федерален резерв на САЩ.

'Предвид факта, че талибаните все още са в списъка на международните санкции, се очаква. . . тези активи да бъдат замразени и недостъпни за' ислямисткото движение, коментира Ахмади.

Вестник 'Уолстрийт джърнъл' съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е отменила трансфера на долари в Афганистан миналата седмица, докато талибаните са настъпвали към Кабул. Съединените щати не само са блокирали достъпа на талибаните до активите на афганистанската държава под своя юрисдикция, но и работят за това ислямисткото движение да не може да получи близо 500 милиона долара резерви в Международния валутен фонд, писа още американският ежедневник.Обменни курсове на БНБ за днес 03-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85598 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27806 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98884 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net