Отпускат 2.5 млрд. лв. кредити за малкия и среден бизнес

22-06-2021

Малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват за кредити по програма „Възстановяване“, съобщиха министрите на икономиката и на финансите. Общият ресурс са програмата е 2,5 млрд. лева. Вече са подписани и договори с пет търговски банки.

„До 80% от обезпечението на кредитите ще се гарантира от Фонда на фондовете, а останалите 20% риск остава за банката, която трябва да прецени клиентите си. Максималният размер на кредитите ще бъде до 3 млн. лв. или до 70% от оборота от 2019 г. насам. Лихвите ще са пазарни, не преференциални.“, заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

„Мобилизираме 2,5 млрд. лв. капитал, който да стигне до бизнеса. Няма нужда да правим и допълнителни процедури за нотификация с Европейската комисия. Всеки играе правилната роля. Държавата приема систематичния риск на пазара за това, че една голяма част от нашите фирми ще продължат да съществуват и да живеят, а банките поемат това да познават добре клиентите си и да оценят индивидуалния риск на всяка една компания. Така даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си през тази трудна година и половина, да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства, за да продължат да се развиват“., обяви министърът на финансите Асен Василев.

Във връзка със санкциите по глобалния закон „Магнитски“ от финансовото министерство обясниха, че са получени възражения. Една фирма вече е извадена от списъка, а причината за това е фактическа грешка в Търговския регистър.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net