ЕК предлага унифициран корпоративен данъчен режим

19-05-2021

Във вторник Европейската комисия прие план за единен корпоративен данъчен режим, като заяви, че това ще допринесе за икономическия растеж и ще помогне за създаването на по-справедливо и по-устойчиво общество, съобщава Ройтерс.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис посочи, че този ход ще 'постави основите на корпоративна данъчна система в Европа, която е подходяща за 21-ви век'.

'Данъчното облагане трябва да бъде в крак с развиващите се икономики и приоритети. Нашите данъчни правила трябва да подкрепят приобщаващо възстановяване, да бъдат прозрачни и да затворят вратата за избягване плащането на данъци', каза той в специално изявление.

Комисията предложи някои големи мултинационални компании, опериращи в ЕС, да публикуват своите ефективни данъчни ставки, за да се осигури по-голяма прозрачност, като също така предложи нови мерки за борба за избягване на данъци чрез неправомерното използване на т.нар. 'кухи' компании.

Планът има за цел да подпомогне икономическото възстановяване на ЕС след коронавирусната пандемията, като се обърне внимание на текущото корпоративно данъчно облагане, при което дълговото финансиране на компаниите е по-благоприятно от капиталовото финансиране.

Това ще насърчи компаниите да финансират дейността си чрез капиталови инвестиции, вместо да се обръщат към дълговите пазари.

Европейската комисия също така предложи държавите членки на ЕС да позволят пренасяне на загуби за бизнеса поне от предходната фискална година. Това би било от полза за фирми, които са били печеливши в годините преди пандемията Covid-19, позволявайки им да компенсират своите загуби за 2020 и 2021 спрямо данъците, които са плащали преди 2020.Обменни курсове на БНБ за днес 03-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85598 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27806 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98884 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net