Индия се готви да забрани криптовалутите

15-03-2021

Индийските законодатели са готови да излязат с инициатива за забрана на добива и обръщението на криптовалути в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Нормата предвижда глоби за всеки, който търгува с критовалута в страната или просто притежава такава.

Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко „притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи”, отбелязва Ройтерс.
След като законът влезе в сила, участниците на пазара ще получат шест месеца, за да се отърват от наличната криптовалута, а „копаенето” ще бъде напълно забранено. Който не се отърве от крипто-активите си, ще бъде санкциониран.

В същото време индийските власти обмислят възможността за пускане на официална държавна криптовалута, не са изключени и други аспекти на използването на блокчейн технологията.
Ако забраната стане закон, Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно. Дори Китай, чието правителство забрани добива и търговията с криптовалути, не наказва притежанието на такива.

В Индия, въпреки заплахите от страна на правителството за забрана, обемите на транзакциите се увеличават и вече има 8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара) във вид на крипто-инвестиции, според неофициални оценки на индустрията.
Официални данни за пазара на криптовалута в Индия няма. Властите обаче определят криптовалутите като измами.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net