Топ компании искат САЩ да спрат сделката на Arm и Nvidia

14-02-2021

Три от най-големите технологични компании – Google, Microsoft и Qualcomm – се противопоставят на закупуването на разработчика на чипове Arm от лидера в графичните решения Nvidia. ИТ гигантите се опасяват, че сделката ще влоши конкуренцията на пазара.
Публикация на Блумбърг твърди, че Google, Microsoft и Qualcomm са се оплакали на американския антитръстов регулатор от закупуването на Arm от Nvidia. Трите корпорации смятат, че сделката може да навреди на конкуренцията на пазара на чипове.

Nvidia се съгласи да купи британския разработчик на процесори Arm още през 2020 г. Сделката се оценява на 40 милиарда долара, а финализирането ѝ ще отнеме 18 месеца. Толкова дълъг период е необходим, за да се уредят всички регулаторни въпроси.

Google, Microsoft и Qualcomm обаче казват, че сливането може да доведе до объркване на пазара. В крайна сметка Arm ще бъде под контрола на нов играч, докато разработките на компанията се използват в почти всички процесори за смартфони, а вече навлизат осезаемо и в компютрите.

Мега-сделката изисква одобрение от антимонополните власти на САЩ, Великобритания, Европейския съюз и Китай. Не е ясно дали натискът от страна на ИТ корпорациите ще окаже влияние върху решението на регулаторите.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net