Биткойнът премина историческата границата от 20 000 долара

16-12-2020

Водещата криптовалута биткойн поскъпна за пръв път в историята над психологическа бариера от 20 000 долара, след като по време на търговията в сряда нарасна с над 6%, достигайки нов рекорден връх около 20 790 долара.

В рамките на отминаващата година основната дигитална валута поскъпва с над 170% благодарение на интерес за покупки от страна на големи инвеститори, привлечени от потенциала за бързи печалби. Подкрепа за силното поскъпване на биткойн оказва и неговия предполагаем статут на инвестиция, устойчива на инфлация, както и засилващите се очаквания, че той и останалите водещи криптовалута ще се превърнат в даден момент в основен метод за разплащане.

При това силно поскъпване на биткойн се вижда голям приток на основната криптовалута в посока от Източна Азия към Северна Америка с оглед на 'глада' на по-големите американски инвеститори към този финансов актив.

Силното възходящо рали на биткойна, на който някои инвеститори гледат като на потенциално убежище за техните инвестиции, съвпада с поевтиняването на златото през последните месеци.
Нарастващият оптимизъм през последните дни по отношение на Covid ваксините и очакваните нови финансови стимули в САЩ за ограничаване на негативното икономическо въздействие на коронавирусната криза също допринасят за силното поскъпване на биткойн, тъй като все повече предимно американски инвеститори гледат на криптовалутата като на алтернативен актив.

Някои инвеститори като хедж фондове и т.нар. 'семейни офиси' (частни компании, които се занимава с управление на инвестиции на богатите фамилии) бяха възпирани в миналото да влагат средства в криптопазар поради неговия непрозрачен характер. Въведеният по-строг надзор над американската крипто индустрия обаче помогна да се успокоят някои от тези опасения и допринесе за силния интерес към дигитални валути, включително към покупките на биткойни.

Поскъпването на биткойна, който беше създаден през 2009 г., идва и в момент, когато все повече  централни банки започват да оценяват възможността за въвеждане на собствени цифрови валути и платформи за разплащане.

Големи компании също започват да допускат техните клиенти да използват портфейли от криптовалути за осъществяване на различни плащания. През октомври компанията PayPal Holdings обяви, че ще позволи на клиентите си да купуват криптовалути през техните акаунти и да използват тези дигитални валути за осъществяване на различни плащания.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net