Американското посолство в Берлин призова Германия да спре строежа на "Северен поток-2"

05-12-2020

Посолството на САЩ в Берлин прикани германското правителство да спре строителството на оспорвания газопровод 'Северен поток-2', който ще свързва Русия с Германия, предаде ДПА.
'Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода', казва Робин Куинвил, шарже д'афер в американското посолство в Берлин пред днешното издание на в. 'Ханделсблат'.

Това би изпратило ясен сигнал, че Европа 'вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия', каза тя.

Дипломатът добави, че газопроводът е не просто икономически проект, а политически инструмент, чрез който Кремъл да заобиколи Украйна и да раздели Европа.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Строителните работи по 2,6-километров участък от газопровода могат да бъдат възобновени този уикенд, след като германските власти разрешиха изграждането до края на годината.
Корабът 'Академик Черский' е достигнал района край бреговете на Полша, където има незавършен участък от 'Северен поток 2', сочат днешни данни на корабния мониторинг, цитирани от 'Асошиейтед прес'. Още един руски кораб за полагане на тръби - 'Фортуна' - е отплавал от германското пристанище Висмар и очевидно се насочва към друго място за доизграждане.

'Северен поток-2' е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа, припомня ДПА.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Според проектозакон, съгласуван преди два дни, американските конгресмени все още възнамеряват да засилят санкциите срещу 'Северен поток-2', но преди това ще се консултират с партньорските си страни от Европа.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net