Intel продава NAND бизнеса си на SK Hynix

20-10-2020

SK Hynix, един от най-големите производители на чипове в света, ще плати 9 милиарда долара за бизнеса с флаш памети на Intel. Американската компания, от своя страна, ще използва приходите от сделката, за да се съсредоточи върху изкуствения интелект, 5G и изчисленията в периферията (т.нар. edge computing).

По-рано тази седмица Уол Стрийт Джърнъл съобщи, че двете компании са близо до споразумение, което ще превърне SK Hynix в един от най-големите производители на NAND памет в света, на второ място след Samsung Electronics. Сега новината бе потвърдена официално от SK Hynix.

Сделката със SK Hynix е поредната, която Intel прави, за да ускори разработката на технологии за 5G мрежова инфраструктура. Миналата година компанията продаде по-голяма част от модемния си бизнес на Apple за около 1 милиард долара. Тогава главният изпълнителен директор Боб Суон заяви, че сделката ще позволи на Intel да вложи усилия в 5G, припомня Tech Crunch.

След като сделката бъде одобрена и приключена, базираната в Сеул SK Hynix ще поеме бизнеса на Intel за NAND SSD и NAND компоненти, както и фабриката за NAND подложки в Далиан, Китай. Intel ще запази своя Optane бизнес, в рамките на който произвежда модули памет за SSD.

Двете компании очакват регулаторно одобрение на сделката до края на 2021 г., а окончателната продажба на всички активи, включително свързаната с NAND интелектуална собственост на Intel, трябва да приключи през март 2025 г.

Дотогава Intel ще продължи да произвежда NAND подложки в Далиан и ще запази всички IP, свързани с производството и дизайна. С продажбата на фабриката, Intel ще намали значително производството си в Китай, на фона на търговските ограничения, наложени от САЩ.
За шестмесечния период, приключил на 27 юни 2020 г., NAND бизнесът е донесъл около 2,8 милиарда долара приходи на Intel и около 600 милиона долара оперативна печалба. Това представлява по-голяма част от общия бизнес с памети на Intel през този период, който възлиза на около 3 милиарда долара.

Изпълнителният директор на SK Hynix Сок-Хий Лий заяви, че сделката ще позволи на южнокорейската компания да оптимизира своята бизнес структура, разширявайки иновативното си портфолио в сегмента на NAND флаш – това, според него, ще е сравнимо с постиженията на фирмата на DRAM пазара.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net