Японски фирми молят САЩ да им разреши бизнес с Huawei

06-10-2020

Японските производители на електроника Sony и Kioxia Holdings (по-рано Toshiba Memory) са подали заявления до американските власти за продължаване на доставките на продукти за Huawei Technologies, съобщи агенция Nikkei.

Без съгласуване на действията си със САЩ, Sony и Kioxia могат да се изправят пред рискове за приходите си. Huawei заема около 20% от продажбите на фоточувствителни сензори на Sony и определен дял от доставките на чипове памет на Kioxia.

Към момента все още не е известен статутът на заявките на Sony и Kioxia, подадени в американските ведомства. И двете компании се въздържат от коментари за сътрудничеството с Huawei. Sony твърди единствено, че спазва всички правила.

През август Sony прогнозира спад от 45% на оперативната си печалба от продажба на сензори за изображения през финансовата година. Като официална причина за влошената прогноза компанията изтъква спада в търсенето на смартфони, но анализаторите смятат, че санкциите срещу Huawei са сериозен фактор.

Kioxia, от своя страна, предупреждава, че налагането на ограничения върху Huawei може да доведе до свръхпредлагане на памет и по-ниски цени на чиповете. Наскоро компанията беше принудена да отложи излизането си на борсата, като се позова на проблеми на пазара за памети, породени включително от търговското напрежение между САЩ и Китай.
На 15 септември т.г. американските власти наложиха нови търговски санкции на Huawei. Още 38 дъщерни дружества на компанията, разположени в 21 държави, бяха добавени към черния списък на Вашингтон. Освен това чуждестранните производители, използващи американско оборудване и технологии, трябва да поискат лиценз от САЩ за доставка на определени чипове на Huawei.

САЩ обвиняват Huawei в сътрудничество с военните и разузнаването на Китай, което включва следене на клиентите, и убеждават редица страни да не използват инфраструктурата и оборудването на Huawei при преминаване към 5G мрежи.

Китайската компания, от своя страна, твърди, че обвиненията са неоснователни, политически мотивирани и нарушават принципите на пазарната конкуренция. В същото време, при натиска си върху съюзниците, Съединените щати заплашват да спрат предоставянето на разузнавателни данни в случай на сътрудничество с китайски компании в областта на 5G.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net