Китай може да блокира сделката на Nvidia и Arm

02-10-2020

В индустриалните среди на Китай се чуват все повече призиви за блокиране на сделката между Nvidia и Arm. Това могат да направят антимонополните органи в страната, от които ще се иска одобрение за сделката.

Бившият главен инженер на Lenovo, който заема пост в академичните среди на Китай, се надява, че властите ще могат да блокират покупката на Arm от Nvidia. Според Ни Гуангнан, подобна сделка представлява заплаха за цялата ИТ екосистема в страната, съобщи Digitimes.
Въпросът не опира само до възможността за налагане на ограничения върху използването на разработките на ARM от китайски компании, но и до вероятността от принудителна концентрация на китайски разработчици в търсене на алтернативни архитектури на процесори.

Китай няма собствена платформа в тази област и би било неподходящо да заделя време и ресурси за нейното развитие. По-добре е, според бившия главен инженер на Lenovo, усилията да бъдат насочени към „хармонично развитие на информационната екосистема”.

В средата на септември Nvidia, водещ разработчик на графични процесори, договори покупката на Arm от SoftBank за сумата от 40 млрд. долара. Arm, базирана във Великобритания, разработва едноименната архитектура за мобилни и сървърни процесори.

 Обменни курсове на БНБ за днес 27-10-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68345 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32345 BGN
  • chf 1 CHF = 1.83062 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net