Операта в Барселона поднови работа с концерт за растения

23-06-2020

Оперният театър 'Лисеу' в Барселона отвори отново врати за пръв път от три месеца за концерт, който бе изнесен пред тихата публика от близо 2300 декоративни растения, съобщи Ройтерс.

Организаторите на концерта поясниха, че идеята им била да подчертаят абсурдността на ситуацията по време на коронавируса, който лиши хората от статута им на публика.

'Природата настъпи, за да заеме пространството, което бяхме отнели от нея', каза изпълнителният продуцент Еухенио Ампудио на сцената по време на следобедната репетиция, по време на която 2292 саксии с цветя вече бяха заели местата си в залата за вечерния концерт.

'Можем ли да покажем съпричастността си? Нека започнем с изкуство и музика, като поканим природата в този велик театър', каза Ампудио в еклектична, неокласическа сграда на един от най-големите театри в Европа.

След концерта, който ще се излъчва на живо в Ютюб, растенията ще бъдат дарени на лекари и здравни служители от първа линия. В програмата е изпълнение на елегията за струнен квартет 'Хризантеми' на Джакомо Пучини, избрана заради наподобяващата реквием тъга.

Театър 'Лисеу' се надява, че спектакълът ще подчертае ценността на изкуството, музиката и природата и ще послужи като насока за връщане към нормалния живот след пандемията.

Испания бе сред най-силно засегнатите страни от пандемията от новия коронавирус с 246 272 случая на болни от COVID-19 и 28 323-ма починали от болестта.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net